03.01.2007.

DA LI JE AMERIČKA POLICIJA UVELA "SMRTNU KAZNU" ZA NEPOSLUŠNE AMERIČKE REZERVISTE?


IDI I UBIJAJ ILI ĆEMO TE MI UBITI!


Piše: Ivona Živković

Američkog rezervistu Džejmsa E. Dina, starog 29 godina, američka policija je 26. decembra 2006. ubila u njegovoj kući u Merilendu. Razlog - nije hteo da ide na
demok-ratište u Irak.

Din je veteran koji je već služio 18 meseci u Avganistanu gde je dobio medalju kao narednik streljačke pešadijske čete. (Da li to znači da je bio uspešan u ubijanju avganistanskih "pobunjenika"?)

Inače, ovi "pobunjenici" su zapravo avganistanski domorodci, Talibani, koji predstavljaju ozbiljnu smetnju internacionalnom narko- kartelu koji od opijuma koji se uspešno uzgaja u ovoj zemlji zaradjuje 200 milijardi dolara godišnje. Čak 90 % heroina na britansko tržište stiže iz Avganistana. "Mirovna misija" NATO trupa zato je tamo, jer mnogo je jeftinije koristiti nacionalnue vojske koja se finansiraju iz državnih budžeta država članica, nego privatne plaćenike kako bi se obezbedio ovaj unosni biznis.

I naša srpska vojska je na dobrom putu da se priključi ovoj "mirovnoj misiji" i povtrdi tako svoju spremnost da kao deo NATO saveza odradjuje poslove obezbedjenja globalnog korporativnog biznisa koji uključuje i moćne narko-kartele. Verovatno zato što su Amerikanci siti ratovanja.

To je upravo bio slučaj i sa rezervistom Džejmsom E. Dinom koji je dobio poziv da se javi u vojni odsek Fort Benning u Džordžiji, kako bi 14. januara krenuo u "uspostavljanje demokratije" u Iraku (za potrebe naftnih kartela).

Pošto je već iskusio avganistansku "mirovnu misiju" 2005, Din je nakon povratka u SAD bio primoran da zbog posttraumatskog stresa redovno posećuje psihijatra u Centru za psihijatrijsku pomoć američkim veteranima. Uzimao je redovno i antidepresive, pa je od njih posto o ovistan.

Iako je dobio posao kao majstor na montiranju rashladnih uredjaja, a
pre četiri mesesca se i oženio, Din je jedva uspevao da se psihički stabilizuje. Kada je krajem decembra meseca dobio poziv za službu u Iraku, bio je potpuno dotučen.

Prestao je da ide kod psihijatra, odao se piću i počeo da dobija napade besa. Svojoj ženi je rekao da je na ivici ludila i da "niko ne zna koliko je rat užasan" (valja je mislio na "mirovnu misiju"). Ženi je takodje rekao da će ga videti pre u mrtvačkoj kesi, nego u uniformi.
Tako je umesto da sa ženom dočeka prvi bračni Božić, Din je otišao u kuću svoga oca u ruralnom delu Leonardstown-a, u blizini Vašingtona, i tu se zabarikadirao. Sa sobom je poneo nekoliko komada oružja uz pretnju da će se pre ubiti nego da ide u Irak. Nije držao u kući nikakve taoce i po rečima očevidaca bio je opasan samo za sebe.

Njegova porodica, zabrinuta da bi mogao zaista da se ubije, pozvala je policiju.

POLICIJA UBIJA PREVENTIVNO!

Ali, policija je odgovorila opsadom kuće u pravom ratničkom stilu. Kuću je opkolio veliki broj pripadnika Taktičkog odreda državne policije Merilenda, kao i nekoliko oružanih odreda susednih okruga, uključujući i šerifa okružne policije Sent Mary, koji ih je predvodio.
Oni tvrde da je Din iz kuće pucao na njihova vozila, mada niko nije povredjen.

Nakon 14 sati opsade, oko podneva 26. decembra2006., policija se pripremala da u kuću ubaci suzavac kako bi ga naterali da izadje. Din se, medjutim, sam pojavio na ulaznim vratima kada je jedan od policajaca zapucao i - na mestu ga ubio(!)

Okružni šerif, Tim Kameron, izjavio da je Din bio uperio pušku u jednog policajca te da je zamenik šerifa samo jednom opalio, nakon čega je Din pao mrtav.

Kameron je takodje izjavio da je policija skoro čitavu noć pokušavala da pregovara sa Dinom, ali je on navodno odbio svaku komunikaciju sa njima:
" Ubacili smo mu telefon kroz prozor, ali ga je on izbacio". Sve pozive policije da izadje, Din je odbio, rekao je još lokalni šerif Kameron novinarima.

Nezavisne potvrde za ovaj šerifov iskaz ne postoje, ali porodica ubijenog je dovela u sumnju mnoge navode dajući novinarima drugačije informacije. Tako su saopštili da je policija isključila iz mreže Dinov mobilni telefon kada je pokušao da pozove kuću svoje bake, kao i da su odbili da članovima porodice, uključujući njegove roditelje i babu i dedu, dozvole da sa njim razgovaraju.

Zvanična istraga će sada očito biti vodjena tako da se svi neprijatni detalji vezani za rad policije iz okruga Sent Mary prikriju, jer će istragu raditi upravo Okružni biro za kriminalne istrage iz oblasti Sent Mery (!) Tako će istražne radnje raditi policajci koji su učestvovali u opsadi i u ubistvu Džejmsa E. Dina.

Dinova prva komšinica Vanda Metjuz izjavila je kako joj Din jasno rekao da "ne želi ponovo da ide u rat". Ona je, takodje, za njega rekla da je bio veoma dobar momak.


"MAINSTREAM" MEDIJI UBLAŽAVAJU I ZATAŠKAVAJU SLUČAJ

Izveštaji glavnih američkih medija o ovom slučaju su veoma šturi kako se javnosti ne bi plasirala užasna poruka - da se za odbijanje služenja vojske u Iraku, američki gradjani kažnjavaju - smrću.

"Vašington Post" je objavio kratak članak na unutrašnjim stranicama, sa gradskim temama, dok je "Njujork Tajms" pozivajući se na "Asošijeted Pres" stavio to kao još nevažniiji dogadajaj. Najveće televizijske mreže nisu slučaj, do sada, ni pomenule.

Drugi članak u lokalnom Postu, 29. decembra, nagoveštava da je policija veoma dobro znala sa kim je imala posla, odnosno da su znali da se radi o bivšem vojniku koji je bio i nosilac medalje za streljaštvo i zato su doneli odluku da prvo pucaju, a onda pitaju. List je upravo citirao šerifa Kamerona koji je izjavio da "policija nije mogla da dozvoli rizik da bivši vojnik odlikovan za streljaštvo u pucanju na avganistanske pobunjenike, puca prvi".


Eto, zašto će srpski (i ostali ex-jugoslovenski) rezervisti biti transformisani u profesionalne vojnike, jer neko treba da odradjuje poslove u "mirovnim misijama" širom sveta umesto traumiranih Amerikanaca.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije,Zdravko Ponoš, nema problem sa posttratraumatskim ratnim sindromom.

 


Izvor: WSWS
www.uruknet.info